tirsdag 9. april 2013

Alle fugler små de er...

Her har Dag fått et flott snapshot av Ørnulf i farta. Ingen småfugl han nei!
...kommet nå tilbake! Nå som vi er i april kan det høres stadig mer vakker fuglekvitter her på øya (og gjessene gækker som før).  Det er et rikt fugleliv, her finnes alt fra ørn til spurv.

Tidligere i vinter hang vi opp et fuglebrett, slik gikk det for seg. Dessverre har det ikke vært så flittig besøkt. Så derfor bestemte vi oss for å gjøre en større innsats for å lokke småfuglene på besøk. Vi har snekret to fuglekasser av gammel restmaterial vi fant. De er muligens ikke verdens vakreste fuglekasser, men vi synes da de har en viss sjarm! Hva mener du? ;-)

Gjenbrukskunst?

Heldigvis er nok fuglene ute etter et bekvemmelig og funksjonibelt hjem,og ikke et designerhus ;-)
Det å henge opp fuglekasser har flere funksjoner: Vi får litt underholdning ved å studere fuglene, fuglene spiser insenkter og hjelper da til med å redusere mengden, og her på øya er det få trær de kan hekke i naturlig.

Vi har flyttet det gamle fuglebrettet til et mer skjermet sted. Her har vi også hengt opp fuglekassene, 1,5-2 meter over bakken. I tillegg har vi hengt opp meiseboller rundt omkring på eiendommen. Siden våren er så sen i år er det veldig bra å legge ut mat til fuglene. Rundt om i Norge har mange trekkfugler dessverre sultet i hjel pga. den langvarige kulden.

Meiseboller kan du forresten enkelt lage selv!
Smelt delfiafett og bland inn frø og korn av ymse slag.
Hell dette i en smurt beholder av tykk plast (ellers kan formen smelte).
 Lag en løkke av hyssing og dytt enden ned i midten av blandingen med en skje o.l.
Man kan også bruke en tynn pinne fra et tre, og feste hyssing i denne til slutt. Legg formene i kjøleskapet til blandingen stivner, hvis du har problemer med å få ut meisebollen hjelper det å holde beholderen under varmt vann til den løsner. Da er det bare å finne et passende sted å henge meisebollen opp, og vente på at de små gjestene titter innom!                                                                      Fuglekasser kan man også enkelt lage selv. Selv vi klarte det! 
Vi brukte ca.25 cm i høyde, og 12-13 cm bredde. Hullet boret vi med en drill, men man kan også lage flere hull og sage rundt, eller lage firkantet hull. Hullet burde være ca.3 cm i diameter for de minste meisene. Lykke til! :-)
 Bildene er hentet fra http://home.hib.no/ansatte/shof/fugleskole/fuglekasser.htm

6 kommentarer:

 1. Heia!
  Vi har også fuglekasser som HP har laget, men på hytta. Fugleforere også, og det er masse fugler og liv! Her er det også masse fugler, noen synger veldig vakkert. Ikke alle vi kjenner til!
  Hilsen fra Unni

  SvarSlett
  Svar
  1. Er flott med småfugler. Håper vi får masse besøk etterhvert, slik av vi kan våkne til fuglekvitter på morningen! (I tillegg til Selma som kommer susende opp i senga da) De fuglekassene Helge Petter har snekret var vel sikkert litt finere enn våre "kråkeslott"!

   Slett
 2. Imponert over fuglekassene...Olav lurer på om at avstanden fra bunnen til åpningen ikke er for stor...så små-fuglene finner veien ut! Lykke til med fugle-livet!Hilsen fra Sandeid

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Ja får følge litt med på dem, men tror det skal gå bra. Ser kanskje litt høyere ut på bildet enn det de er i virkligheten.

   Slett
 3. Hei på dere, vi takker for matoppskrift til fuglene og iler til butikken for å kjøpe ingridienser for å lage fuglemat ;-) Hilsen Siv og Jonathan

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra det! Kjekt med litt fugleliv rundt huset også:)

   Slett

For å legge igjen en hilsen til oss: velg "anonym" under "kommenter som", dersom du ikke har en profil du ønsker å bruke. Takk for titten, velkommen igjen! :) Hilsen Dag og Marianne