Om året på Gåsøya

Gåsøy er en del av Sandøy kommune, en kommune ut i havgapet i Møre og Romsdal som består av en rekke øyer, deriblant Sandøy, Finnøy, Harøy, Ona og Orta. Totalt er det en rundt 1300 innbyggere i kommunen, men det er hovedsaklig de ovenfornevnte øyene som er bebodd. 


Gåsøya var bebodd fra 1858 og det var i en periode to aktive bruk her. Bruket vi leier av Kari Holter ble satt opp her i 1917 og ligger på den nordlige delen av øya. Idag er det ingen fastboende her men det ligger en hytte sørvest på øya som er eid av Pål Gåsøy, etterkommer av de første beboerne på øya fra 1858.

Øya er grovt regnet på rundt 220- 250 mål og er en del større en det en får inntrykk av når du ser den fra ferga.  

Beliggenhet

Gåsøya ligger like øst for Finnøya og sørvest for Sandøya hvor vi har postboks. Det tar ca fem minutter med båt til Finnøya og 10 minutter til Sandøya. For å se kart kan du trykke på denne linken.
Molde ligger omtrent to timers reise mot øst og Ålesund omtrent samme avstand mot sør.

Hvordan komme seg hit?

For å komme seg ut hit er det lettest å ta ferge fra Hollingsholmen (2 mil vest for Molde) til Aukra (15 min). Derfra må du kjøre til Småge på Aukra hvor du kan ta ferge videre til Finnøya (Ca 50 minutt). Et annet alternativ (sørfra) er fra Brattvåg med ferge til Harøy. Den samme fergen (fra Brattvåg) går også innom Dryna som er et tredje alternativ, men reiser du via Dryna går fergen som regel innom Brattvåg først før den tar turen til Harøy så dette tar lengre tid. Fra Finnøya tar det som sagt ca 5 minutt med båten før vi er framme.

Dyreliv

På Gåsøya går det en flokk utegangere, eller villsau. De ble satt ut som et prosjekt for å holde vegetasjonen i sjakk, her kan du lese mer om prosjektet. Det er ellers mye fugleliv her blant annet havørn, hønsehauk. hegre, gås og mange andre typer sjøfugl. Vi har sett tre otere som holder til i nærområdet. Det skal også være mink på øya, men så langt har vi bare funnet en død mink i fjæra.. Ellers for de som er glade i å fiske er det mye torsk i området rundt øya. Krabbe og hummer er det også mye av. Vi har sett sel og det skal ha blitt observert spekkhoggere i havet rundt, noe vi håper å få sett selv.
8 kommentarer:

 1. Hei, Dag og Marianne
  Det er veldig hyggelig å lese deres blogg fra Gåsøya. Vi, min kone, Kristin og jeg har flere ganger vært på besøk hos Arne og Kari på Gåsøya. Vi har gått øya på kryss og tvers og kost oss veldig når vi har vært der. Vi synes dere er tøffe som har bosatt dere der ute, men det er godt at stedet brukes, så det ikke forfaller.
  Jeg fikk skikkelig "vann i munnen" da jeg leste oppskriften på de 2 brødene dere baker, men dessverre spiser jeg ikke brød (går på lavkarbo). Uansett kunne jeg tenke meg å bake disse til resten av familien, men nå finner jeg ikke oppskriftene igjen. Kunne dere sendt meg dem på mail? Ha det fint der ute i havgapet.
  Med vennlig hilsen
  Kristin & Jens Kallanger
  jens.kallanger@gmail.com

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisann! Så hyggelig at dere liker bloggen vår. Vi har lagt ut et innlegg med oppskrifta på de eltefrie brødene, håper dere liker de! Bare å stikke innom på en kopp kaffe dersom dere er i området.

   Slett
 2. Hei,så koseligt å lese hvordan dere har det,viste ikke om loggen før Ingunn fortalte det i dag.dere er tøffe,men syntest det høres spennende ut,ønsker dere,lykke til videre. Hilsen Kirsti og Kyrre

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Kirsti og Kyrre!! Så artig at dere fikke vite om bloggen. Vi har vært et par turer i Spjelkavika, Ingunn fortalte oss at du er derfra, Kirsti. Til uka skal vi en tur igjen. Fortsatt god helg!

   Slett
  2. Hei igjenn! det stemmer jeg er fra Spjelkavik,de siste årene bodde min mor like ved Moa kjøpesenter,så der har jeg gått mye når jeg var på besøk hos henne.Dere har vel snart vår der nede,her holder vi på å snøe nede.Ha en fin dag. Hilsen Kirsti

   Slett
  3. Hei! Det har faktisk snødd endel de siste dagene her, men kan selvfølgelig ikke sammenliknes med de mengdene dere har der nordpå. Får håpe det ikke kommer mer nå, så det blir vår før juni!!!

   Slett
 3. Hei på dere ! Vi er nye eiere av Nordhaug på Gåsøy ! Skall saumfare bloggen deres - som Kari ga oss tips om ! Mvh A og J

  SvarSlett

For å legge igjen en hilsen til oss: velg "anonym" under "kommenter som", dersom du ikke har en profil du ønsker å bruke. Takk for titten, velkommen igjen! :) Hilsen Dag og Marianne