mandag 18. november 2013

Husk småfuglene i vinter- hvordan lage en fuglemater

Meis i alle varianter besøker oss her i Rendalen
Som de ivrige fuglenerdene vi har blitt etter året på Gåsøya, var vi spente på fuglelivet her i Rendalen. Noe av det første vi gjorde i nyhuset var å henge opp fuglebrett og meiseboller :-)

Rendalsfuglene er tydeligvis ikke sjenerte og lot ikke vente på seg. Fuglebrettet og bollene må fylles og byttes ut titt og ofte! Her er det trafikk fra morgen til kveld, til vår store fornøyelse. Vi har tilogmed fast visitt av et hakkespettpar som har lagt sin elsk på meisebollene, artig!!

Vi synes det er viktig å huske på småfuglene nå som det går mot kalde tider, så oppfordrer alle til å kjøpe eller lage noen meiseboller. Her finner du oppskrift på egenproduserte meiseboller. Heng ut et fuglebrett eller fuglemater, gjerne utenfor kjøkkenvinduet og vips har man fin underholdning i vinter :-) Nedenfor finner du oppskrift på hvordan man kan lage en enkel fuglemater. Nesten helt gratis!


Ingen småfugl dette! Hakkespetten synes meisebolle er snadder.

I går laget vi en "værsikker"automatisk fuglemater av materialer som de fleste har liggende. Du trenger: En plastflaske, en kniv med spiss, ståltråd (eller snøre) og avbitertang (event. saks.)

Start med å skjære av ca 4-5 cm av bunnen på flasken. Lag tre-fire hull med kniven rundt øvre del av "skålen" som du skjærte av. Snu flasketuten slik at den peker med tuten ned i skålen, og lag tilsvarende hull over tuten, det er lettest å feste tråden hvis du lager to hull.
Nå skal de to delene festes til hverandre. Vi brukte ståltråd, men man kan sikkert bruke solid snøre/tråd i stedet.Husk at det må være et par cm. mellom bunnen av skålen og tuten slik at frøene kan komme ut.
Nå lager du hull rundt den åpne delen av flasken og trer inn tråder, her har vi laget hull og tredd korken på for å kunne stramme og slakke på åpningen i trådene. Snurr sammen endene til en løkke fyll på med frø eller havregryn, og det var dett! Nesten gratis fuglematerautomat!! :-)Her en morgen tuslet dette flotte paret forbi ute på jordet utenfor huset.


Som dere skjønner er vi kommet bra i orden i huset i Rendalen. Dag har startet i sin nye jobb som flyktningekoordinator og trives godt, han skal også ta ekstravakter på NAV Koppang fram til jul. Marianne har dessverre ikke fått jobbet så mye ennå, og tar derfor turen nordover til Tromsø for en måneds intensiv jobbing der. Flybillettene til Ghana er booket, med avreise i begynnelsen av februar! 
Ønsker alle som er innom bloggen en riktig fin uke!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

For å legge igjen en hilsen til oss: velg "anonym" under "kommenter som", dersom du ikke har en profil du ønsker å bruke. Takk for titten, velkommen igjen! :) Hilsen Dag og Marianne