tirsdag 21. mai 2013

Klukk klukk- familieforøkelse pågår!

Klukkhøna Fia


Hanefar Bruce
For ganske nøyaktig 21 dager siden la vår fine lille klukkhøne Fia seg for å ruge på 8 egg. Betegnelsen "klukkhøne" kommer fra lyden høna lager når hun har bestemt seg for å ruge fram kyllinger. Det er en veldig bestemt og høylytt klukkelyd, som man ikke ellers hører hos høner.

Oppførselen til høna endrer seg også, hun blir gjerne litt mer aggresiv og "blåser seg opp". Noen høner samler egg, ca. 8-10 stk, før dem legger seg på eggene. Høna er ikke nøye på hvilke egg hun ligger på, hun gjør ikke forskjell på sine egne egg og de andre hønene. Men høna kan også ligge å ruge på "luft", altså ingenting. Når ei høne har lagt seg på eggene, da er det ikke enkelt å få henne til å gå av igjen. Høna tar seg kun en tur ut av reiret om dagen for å spise, drikke og gjøre fra seg.

Når man har hane i flokken kan man være ganske sikker på at alle egg som legges er befruktet. Hanen vår Bruce er en skikkelig Casanova, han koser seg med damene sine hele dagen. Mens Fia har ligget inne og ruget fram avkommene hans, har han sjøl vært ute i sola med resten av haremet sitt!

Hanefar koser seg med et knippe høner i sandbadet

Stand-in høna Frilla

For å vite om eggene høna ligger på er befruktet, og under utvikling, kan man lyse eggene. Det gjør man enkelt ved å bruke en led-lommelykt og lyse på ene enden av egget. Dersom egget er befruktet kan man se et edderkoppliknende spindelvev.
Vi har lyst eggene ca en gang i uka for å følge med på utviklingen.
Fia har vært litt av og på på rugingen, noe som  kanskje kommer av at hun sannsynligvis har dårlig/svekket syn, slik at hun rett og slett ikke har funnet tilbake til eggene.
To dager før klekkedato fant hun plutselig ut at nok var nok. Da ville hun ikke lenger ligge på eggene, men...

...HELDIGVIS hadde ei av de andre hønene nettopp blitt klukk, og var veldig villig til å overta. Frilla la seg til ruginga, og et døgn senere hørte vi tydelig at det pep.
Da flyttet hun inn i stua vår i Chulos hundebur. Og så var det bare å sette i gang med ventinga!                                                      
To-og firbeinte camper på stuegulvet

Her er kyllingen på vei ut
Etter en laaaang natt, så i åttetiden i dagmorgens den aller første kyllingen vår dagens lys! Kyllingen har en liten "tann" som den bruker for å kakke hull på eggeskallet med. Den kan bruke ganske lang tid, og det er kjempeviktig å styre seg for å hjelpe til. Denne "utbryter" prosessen er viktig i den videre utvikling til kyllingen. 
Splitter ny i verden!
Vanligvis skjer klekkingen trygt under mors varme, men den første krabaten bestemte seg for å vise oss hvordan ting gjøres i "friluft". Vi fikk overvære selve utklekkingen, men deretter var den rask til å krype i mors favn. Frilla gjør som naturen har lært henne, hun er selve definisjonen av "hønemor", vi skjønner godt hvordan uttrykket oppsto!                                                                                                  Hønemor kan ligge opp til tre døgn mens klekkinga foregår, men vanligvis ett døgn. Kyllingene er utstyrt med en "nistepakke" (plommesekken) slik at de kan overleve disse dagene mens høna venter på at alle eggene skal klekke.                                                              Deretter tar hønemor med seg ungeflokken for å vise hvor mat og vann finnes, hun knuser maten i mindre biter dersom det er nødvendig.                       I skrivende stund har (som vi har sett) 5 nydelige dunballer kommet til verden. Det er et privilegium å kunne være tilstede, og ha tid til å overvære dette lille mirakelet.
Nå gjenstår det å se om alle åtte eggene klekkes!Godt å ha ei go mor å varme seg under


5 kommentarer:

 1. Hei og god morgen til dere på øya, her ser vi på små kyllinger og nyter at våren er her. Klem fra Bergen

  SvarSlett
  Svar
  1. Klem tilbake, og nyt våren!! Her har ikke den store varmen nådd helt fram enda..

   Slett
 2. Heisan ikke verst at dere har fått nye familiemedlem på øya, de var sjønne ;) Snart blir det kanskje egendyrkede grønnsaker og :) Kanskje vi skal prøve camping på stuegulvet vi og så avslappende ut ;)

  Kos dere videre, klem Hilde May

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Kan anbefale camping på stuegulvet ja;) Sålangt har vi seks kyllinger, ett egg med potensiale gjenstår. Vi håper på grønnsaker etterhvert... Klem og hils!

   Slett
 3. Jeg fant siden deres da jeg googlet for å finne ut om jeg kan sette en klukkhøne på halvrugede egg - og det kan man visst! Da kan jeg kanskje gi Gulla halvparten av eggene som Poppo ruger på, så hun slipper å ligge der å ruge bare på høyet. :) Og de kan tydeligvis være stand-in for hverandre, hvis en av dem skulle bli lei av å ruge. Tusen takk! Hilsen Hilde på Nesodden

  SvarSlett

For å legge igjen en hilsen til oss: velg "anonym" under "kommenter som", dersom du ikke har en profil du ønsker å bruke. Takk for titten, velkommen igjen! :) Hilsen Dag og Marianne