mandag 6. mai 2013

Den majestetiske havørna- Kongen av Gåsøy!

To forblåste havørner på Gåsøyholmen.. Kvaløya fyr bak.

Når en bor så langt ut i havet er havørnen et av dyrene man blir godt kjent med!
De første dagene her ute satt havørna i tretoppene utenfor huset. Vi var spente på hvordan det skulle gå med lille Selma, men det tok ikke lang tid før de fant ut at det ble for mye ståk rundt huset,og søkte mot andre områder. Heldigvis kan vi fremdeles se dem sveve rundt på øya, vi har lært å sette pris på det mektige skuet. I dette innlegget kan dere se noen av bildene vi har vært så heldige å ta av Ørnulf(ene), og litt generell bakgrunnsinfo om havørna fra Aschehougs fuglebok 2012 og wikipedia!


På 1960 tallet var havørnen iferd med å bli helt utryddet på grunn av jakt og miljøgifter, så den ble totalfredet fra 1968. Da var det bare noen få havørn igjen i Salten området i Nordland som reddet den norske bestanden, og som senere har spredd seg til resten av landet og Skandinavia. Den samme bestanden har senere også blitt satt ut på de britiske øyer. Det hadde jo vært utrolig synd om en så vakker og majestetisk fugl hadde forsvunnet fra vår fauna.      

Havørnen kan bli opptil 50 år gammel selv om det er sjelden den får leve så lenge. Voksen havørn har lyst hode, gult nebb og hvit stjert (Fra 6- 7årsalderen) som denne som var innom Gåsøya titt og ofte i mars/april.
Denne virket å ha problemer med den ene foten. Den var lenge et fast innslag på øyen her, men forsvant plutselig. Vi meldte fra til viltnemda om skaden den hadde.


Yngre havørn er mørkere enn de voksne. Denne var innom en tur igår.

Her er det bare å passe seg... To unge havørn i full lek over Gåsøya.

På det meste har vi sett 7 havørn på øya samtidig.   
Unge havørn er ofte mer sosiale enn voksne og opererer ofte i flokk. Mens eldre havørn er mer stedbundne, hekker på samme plass år etter år og holder seg til samme partner. Minner kanskje litt om oss mennesker i oppførsel;)
4 kommentarer:

 1. Flotte bilder av Ørnulf ;-) Hilsen fra Elin Maria, Jonathan og Camille Sofie

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!!
   Ja ørnulf er jo fin! Blir fine bilder av han/hun uansett;)
   Kommer dere innom??

   Slett
 2. Så flinke dere er med kameraet, flotte bilder :-)
  Blå himmel er like over skyene, så med litt tålmodighet dukker den nok opp ganske snart.
  Kari

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker! Troll i ord:-) Kjempefin dag idag!!

   Slett

For å legge igjen en hilsen til oss: velg "anonym" under "kommenter som", dersom du ikke har en profil du ønsker å bruke. Takk for titten, velkommen igjen! :) Hilsen Dag og Marianne