Noe av det fineste med å bo på Gåsøya er å ha tid til å lage mat som tar litt lang tid, og å finne fram til gode gamle oppskrifter.
Gomme er en gammel norsk oppskrift som nesten er helt utdødd. Det finns mange forskjellige oppskrifter fra ulike deler av landet. Tradisjonelt bruker man gomme på vafler og lefser. Oppe i nord brukes gomme som pålegg på brødskiva. Vi fant oppskrifta i bladet Ren Mat.
Gomme er en gammel norsk oppskrift som nesten er helt utdødd. Det finns mange forskjellige oppskrifter fra ulike deler av landet. Tradisjonelt bruker man gomme på vafler og lefser. Oppe i nord brukes gomme som pålegg på brødskiva. Vi fant oppskrifta i bladet Ren Mat.
Dette trenger du:
2 liter helmelk
2 dl kefir
1-5 ss rårørsukker
1 ts kardemomme
ca 1 ss hvetemel til jevning
(rosiner)
kanel
Sånn gjør du:
Varm melken til kokepunktet, ta kjelen av plata og tilsett kefiren. Visp blandingen litt luftig og sett kjelen tilbake på platen. La stå og putre i ca 3 timer. Melken skiller seg, sånn skal det være. Den siste timen tilsettes sukker og kardemomme. Når melka har fått en grøtaktig konsistens rører du inn litt hvetemel for å tykne og har i rosiner (Du kan sløyfe rosinene).
Avkjøl og ha i beholder, strø over kanel. Smør et tjukt lag på nybakte brød og KOOOOS DEG!
Avkjøl og ha i beholder, strø over kanel. Smør et tjukt lag på nybakte brød og KOOOOS DEG!
Har du en god gammel oppskrift som du vil dele med oss?
Sjøl om gomme ikke e en favoritt, glede eg meg til flere oppskrifte!!!
SvarSlett:) Dag syntes gomme så litt skummelt ut, men godt smakte d ;)
SlettHelt topp. .Gomme har jeg laget i over 50 år. Kjempegodt. Mine barn,barnebarn og oldebarn spiser det flittig. Det er en sunn og god mat som er laget fra bunnen av, uten , kunstige tilsetninger. Gomme er rik på proteiner og kalk.. Mitt ønske er at Gommen skulle bli mer populær i det norske kosthold.
Slettså koselig dere har det..tøft gjort (tommelen opp) jeg skal prøve deres oppifter.. så kjempe fint ,,tusen takk for en fin blogg :) klem f en Mommo i Oslo <3
SvarSlettHei, så koselig at du liker bloggen vår og oppskriftene. Vi har ikke vært så flinke å legge ut oppskrifter i det siste. Får skjerpe oss der!!! klem fra øyboerne
SlettHei :-) Søkte på gommeoppskrifter og kom inn på sida dåkkers :-) Skal lese mer her før æ forlater ;-)Takk for oppskrifta, var fri for surmelk, prøver derfor med eddik...... så får æ se kos`n det bær avgårde :D Marita fra Malangen i Troms.
SvarSlettHeihei! Håpe det gikk bra med gommen!!! :) Dag&Marianne
SlettDet gikk bra, men ble litt skarpere i smaken enn med surmelk :-)
SlettEr denne grøten det samme som sogngraut fra Oppdal ?😊
SvarSlettVi fikk lefse med gomme en gang vi var på besøk hos noen som jobbet på Sandvik folkehøgskole ,Nordland. Den var kokt på surmelk og helmelk, med kanelstang. Og tilsatt i risengrynsgrøt. Og tilslutt jevnet med egg og sukker. Rosiner i også. Det var nydelig! Jeg hadde aldri smakt det før. Jeg fikk heldigvis oppskrift. Mvh Gro Lisbeth Hofstad.
SvarSlettSKAL LAGE DENNE GOMMEN SENERE.ER DET FLERE OPPSKRIFTER PÅ KRYDDERKAKER VIL JEG GJERNE HA DET ELSKER DET.
SvarSlettDette her ser spennende ut. Gomme, har aldri hørt om en gang. Må nesten prøves dette
SvarSlett