torsdag 14. mars 2013

Verdens beste brød

Enda et matinnlegg, men denne brødoppskrifta må bare deles!!!

Vi har oppdaget et helt genial måte å bake brød på, for oss som ikke er så glad i knaing og styret med vanlig baking. 
Det tar lang tid, men krever minimal innsats og brødene blir sinnsykt gode!!

Mange av oss har en gammle jerngryte liggende som ikke blir brukt.Så hvorfor ikke bake et deilig brød i det? 


Her har du oppskrift på to eltefrie brød:







-Sjokoladebrød med mandler-
Du trenger:
500g hvetemel
1 1/2 ts salt
1/4 ts tørrgjær
1 ss sukker
2 dl vann
2 dl melk
ca 150 g kokesjokolade eller annen sjokolade
40 g smør
100 gr mandler

Så er det bare å slenge i sammen det tørre først, så har du i vann og melk. Deigen rører du sammen med en sleiv, den skal være ganske klissen. Legg over plast og sett deigen til godgjøring i 12-18 timer.
Når deigen har stått ut tida hakker man sjokolade og mandler i små biter og smulder det sammen med smøret. Hell ut deigen på et melet bakepapir. Strø over litt av sjokolade/smør-blandingen og "brett" deigen, strø på nytt og brett, dette gjør du til du har brukt opp sjokoladeblandingen. Legg deigen med brettsiden ned på benken og legg bakebollen over. Der får deigen stå i 2 timer. Når det ca.40 min igjen av hevetida skrur du på ovnen 250 grader, sett inn jerngryta så den blir varm.
Ut med jerngryta og legg i deigen, sett på lokk og la stå nederst i ovnen i 30 min. Skru ned varmen til 220 grader og ta av lokket i 15 min.


Voila! Nydelig sprø skorpe og dryppende sjokoladeinnhold



Rosin-og kanelbrød


500g hvetemel
1/2 ts gjær
1 1/2 ts salt
150 g rosiner
2 dl melk
2 dl vann

1 ss kanel
2 ss sukker

Bland sammen det tørre og i tillegg rosiner. Deretter gjør som på sjokoladebrødet, bare bruk kanel og sukker når du bretter deigen. NAM!!!!


Her er bloggen jeg fant oppskriftene, hun har laget en video steg for steg hvordan-bake-brød.

onsdag 13. mars 2013

Grønt (hvitt) er skjønt- Grønnsakshagen

Forleden kom kong vinter og la sin
(forhåpentligvis) siste hvite kappe over åkeren.
Vi har store planer om å være selvforsynt med grønnsaker. Vi har et passelig stort område foran huset som er planlagt som grønnsakshage. Her har Kari, eieren av huset, drevet med økologsik hagebruk tidligere. Nå har jorda ligget brakk i flere år, så det krever endel arbeid for å bearbeide jorda klar til å så i. Nå har vi ikke spesielt mye erfaring med grønnsaksdyrking  (enda en del av serien "Dag&Marianne gjør ting de ikke kan"...)Vi lærer mye av boka "Dyrk dine egne grønnsaker" av Lena Israelsson.

 På tomta står det et drivhus som orkanen dagmar herjet hardt med for noen år siden. Den mangler flerer plater. Vi har kjøpt byggplast som vi tenker å reparere hullene med, så kan vi forhåpentligvis ta det i bruk når sola begynner å varme litt.


 For noen uker siden gikk vi "bananas" på internett, dette resulterte i et par pakker i posten, med ikke mindre enn 37 forkjellige frøposer... Vi fikk:
tomat, gulrot, spinat, mainepe, ringblomst, rødbet, reddik, agurk, chili, spisskål, knutekål, mangold, dill, lavendel, sellerirot, spiselige blomster, tidlige blomster, blomsterkarse, persillerot, rosenkål, plukksalat, squash, little gem, brytsukkerert, basilikum, paprika, rabarbra, romanesco, ruccola, løk, brokkoli, blomkål, persille, gressløk, gulrot, purreløk  og koriander.......!!
Litt over evne kanskje? hehe...
De første frøene av chili og paprika er allerede forkultivert i vinduskarmen. Her ser de ut til å trives godt, og spirer mens de venter på at kong vinter skal slippe taket. 







søndag 10. mars 2013

God gammeldags oppskrift: Gomme

Noe av det fineste med å bo på Gåsøya er å ha tid til å lage mat som tar litt lang tid, og å finne fram til gode gamle oppskrifter.

Gomme er en gammel norsk oppskrift som nesten er helt utdødd. Det finns mange forskjellige oppskrifter fra ulike deler av landet. Tradisjonelt bruker man gomme på vafler og lefser. Oppe i nord  brukes gomme som pålegg på brødskiva. Vi fant oppskrifta i bladet Ren Mat.
Dette trenger du:

2 liter helmelk
2 dl kefir
1-5 ss rårørsukker
1 ts kardemomme
ca 1 ss hvetemel til jevning
(rosiner)
kanel
Sånn gjør du:
Varm melken til kokepunktet, ta kjelen av plata og tilsett kefiren. Visp blandingen litt luftig og sett kjelen tilbake på platen. La stå og putre i ca 3 timer. Melken skiller seg, sånn skal det være. Den siste timen tilsettes sukker og kardemomme. Når melka har fått en grøtaktig konsistens rører du inn litt hvetemel for å tykne og har i rosiner (Du kan sløyfe rosinene).



Avkjøl og ha i beholder, strø over kanel. Smør et tjukt lag på nybakte brød og KOOOOS DEG!


Har du en god gammel oppskrift som du vil dele med oss?


torsdag 7. mars 2013

På friertur til rosenes by...



Lillefrøkna Selma har vært på leting etter en passende frier i et par uker nå, vi holdt på å gi opp håpet på at "prince charming" skulle dukke opp... Men med veldig gode hjelpere kom vi i kontakt med Siv, som er matmor til cairn terrier/dvergpinscher-blandingen Kaizer. Etter et par telefonsamtaler ble vi enige om å arrangere en "date" for de to unge håpefulle.

Torsdag tok vi turen til Molde for å hilse på Kaizer og matmor Siv. Kaizer viste seg å være en meget kjekk liten kar på to år som vi straks likte.





Det første møtet! Kanskje ikke kjærlighet ved første blikk..?

Kaizer så ut til å synes det var stas med besøk, men Selma var nok litt sliten etter en lang biltur, og syntes det hele var litt overveldende etter 2 måneder i eksil på en øde øy.
Kaizer bruker alle flørtetriks han kan, men Selma fortsetter å gi han en kald skulder. Selv ikke et flunkende nytt kjærlighetshalsbånd ser ut til å fungere ;-)
 Men så ser vi at Selma smugkikker litt når Kaizer ser en annen vei. Hun er kanskje litt interessert likevel? 
.




 
Selma mykner litt, og vi bestemmer oss for å la henne være igjen i Molde noen dager for å se om Kaizers uimotståelige sjarme smelter hjertet hennes til slutt. Hun ser ut til å trives hos Siv, så vi vet hun er i gode hender.
Disse to hundene tror vi kan gi flotte valper. Begge har god helse,friske foreldre, er lettlærte og vennlige i gemyttet, noe som selvfølgelig er viktig å vite før man bruker dem i avl. Nå som vi bor på Gåsøya passer det bra at Selma kan bli mor, her ute har hun stor plass, stillhet og ro, og vi har masser av tid til å følge opp hundene.
Da er det bare å vente spent og se hvordan dette utvikler seg, og håpe at det oppstår søt musikk i rosenes by! :-)


lørdag 2. mars 2013

Så kom stormen..

Vi har jo hørt at det kunne være heftige værforhold her ute, men vi har vært utrolig heldige og hatt det veldig fint både i januar og februar. Så da var det vel på tide å få litt ordentlig ruskevær..I går blåste det opp til full storm.
Rista godt i husveggene, og inne på toalettet ("inne-utedo") blåser det frisk bris oppover hehe...

Etter den stormfulle natta der vi fikk heller lite søvn, måtte vi ta oss turen ut og kjenne litt på været.


 Magisk!

Vi er nede og sjekker båten


Båten surfer i bølgene.


På tur rundt øyen i vinden. Hold hatten!!
Nysgjerrig sel som synes bølger bare er gøy!


Sterk vind gir kraftfulle bilder..