fredag 19. april 2013

Syslerier en vindfull fredag -hjemmelaget kosmetikk!


Hjemmelaget ringblomstkrem
Kosmetikk som man kjøper på butikken vet man ikke helt hva inneholder. Innholdsfortegnelsen er ganske "gresk" for oss ihvertfall. Så da hud og hår begynte å reagere negativt på parfyme og tilsettingsstoffer, vokste interessen for å lage egen kosmetikk. Det er spennende å lese om virkninger og bruk av urter og planter. For en stund siden ble det laget noen krukker med ringblomstkrem av et startsett på kjøkkenet her. Noen eksemplarer ble sendt til "testpersoner" i familien (haha). Fikk gode tilbakemeldinger, så da ble det bestilt nye ingredienser herfra.

En ny runde på kjøkkenet resulterte i en rik og deilig egenkomponert krem basert på aloe vera og ringblomst. Ringblomst har sammentrekkende og betennelsesdempende virkning og stimulerer blodsirkulasjonen. Aloe vera har fuktighetsgivende egenskaper.


Rett utenfor husdøra her vokser det einebærbusker. På nettsiden http://www.rolv.no/ står det følgende:
 • I oldtiden ble einer brukt både som røkelse for å drive bort onde ånder, og som desinfeksjonsmiddel under pestepidemier.
 • Egypterne gned dessuten einerbærolje sammen med andre ingredienser inn i huden på døde personer som et ledd i balsameringen. 
 • I Norge har ingen annen planteart hatt så mangesidig og utstrakt bruk som eineren. I folketroen kan det tredelte korsmerket på bærene ha økt tiltroen til dens legende og vernende kraft mot onde makter. 
 • Einerlågen ble regnet som fin å bruke til hårvask, og skulle være bra mot håravfall, flass og utslett. Et godt middel mot gikt var bad i varm einerlåg. Dette ble også brukt ved lungesykdommer og lammelser hos barn. 
 • Einerlåg skulle ellers virke legende på utslett av ulike slag, mot skabb og verkende sår som ikke ville gro. Til dette ble også bærene benyttet. De ble tørket, finmalt og strødd på sår, eller blandet med olje, tjære eller fløte.
 •  Det har vært vanlig mange steder i landet å lage en sårsalve ved å koke einerbær og andre urter med fløte. Knuste einerbær i vann ble i form av et omslag brukt mot hodeverk.
Tenk, en vidunderplante rett utafor stuedøra! 
Så nå står einerlågen på kok og dufter godt, blir rene julestemninga i heimen. Einerlågen skal brukes til hårvask mot tørr hodebunn. 


Hvis man ikke bor på en øde øy og har massevis av tid til å sysle med sånt selv, finns det mange nettsider som selger urtekosmetikk. Eller du kan spørre oss, kanskje vi kan fikse en "deal" ;-)

Oppskrift på einerlåg: Kutt 10 cm lange einer og fyll til randen i en stor kjele, fyll på ca 4 liter vann og kok i 3 timer, eller til vannet er halvert. Avkjøl, sil og hell på flasker o.l!

4 kommentarer:

 1. Heia!
  Ble Dag ung og rynkefri? I tilfelle bestiller jeg noen liter av kremen!
  Hilsen Unni

  SvarSlett
  Svar
  1. tja ikke foreløpig dessverre, så det ser ikke ut til at vi har funnet opp ungdomskilden nei! ,-)

   Slett
 2. Skulle gjerne hatt oppskriften på ringblomstkremen. Har laget te av denne planta og den er helt fantastisk. På forhånd takk :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisann, oppskrift og ingredienser har jeg bestilt på sunvita.no

   Slett

For å legge igjen en hilsen til oss: velg "anonym" under "kommenter som", dersom du ikke har en profil du ønsker å bruke. Takk for titten, velkommen igjen! :) Hilsen Dag og Marianne