mandag 15. april 2013

Bæ, bææ lille lam!

Jepp, atter en barnesang som innleggstittel! Tilgi vår mangel på fantasi... Men dette innlegget handler altså om lam.

Tamme Terje elsker å bli klødd under haka!
Som vi har skrevet om i tidligere innlegg går det en flokk villsauer på øya. Flokken består av 32 sauer, og 2 værbukker, de ble satt ut som et prosjekt for å bevare kulturlandskapet.  Her kan du lese mer om prosjektet.


Rasen kalles også gammelnorsk sau, utgangersau og steinaldersau, og utgjør restene av den nordiske
landrasen. Den var nesten utdødd i gjennom hele 90-tallet, men overlevde vesentlig i kystlandskapet på Vestlandet. Klimaet på øyene er så mildt, at sauene kan gå ute og klare seg selv. Flokken her på Gåsøya er ganske tam da de har hatt mye kontakt med mennesker. De kjenner oss igjen og kommer springende når de ser oss, de vet at det kanskje vanker noe godt å spise på. Noen av dem er så freidige at de faktisk hopper opp som en hund for å få tak i snacksen!

Her er det første "sorte fåret" som kom til verden i vår
Rett før påske kom det første 2013-lammet til verden på øya. Utegangerne trekker seg bort fra resten av flokken når hun er klar til lamming, for så å komme tilbake når lammet et sterkt nok. Med rovdyr som ørn, kråke og mink på øya prøver vi og Pål Gåsøy (han som eier sauene) å holde et ekstra øye med dem, for å forhindre tap av lam.

Det tok litt tid før resten av damene satte igang med lamminga, men nå de siste dagene har det vært varmt og fint i været, noe som regelrett har framprovosert en babyboom av vakre små nyskapninger. Det høres en symfoni av bæ'ing og mæ'ing rundt omkring, og sammen med gjessens gækking og småfuglenes kvitter kan man trygt si at det er liv og røre på øya.
Det er utrolig morsomt å få ta del i lamminga, og ikke minst å se de små ulldottene løpe rundt og sprette av livsglede. I og med at sauene er såpass tamme har vi fått se lammefødsler på nært hold.

Her har det nettopp kommet to lam til verden
Villsauen er gode mødre, og passer på lammet med årvåkent blikk


 To småengler!
Etterhvert som lammene vokser seg til begynner de å oppdage hverandre, det er så gøy å se en lammeflokk leke sisten!
Denne sauen er trillingmamma, noe som er ganske uvanlig for villsau. 


Vi føler oss veldig heldige som får lov å oppleve dette, og vi gleder oss til å følge med på lammene utover sommeren! Er de ikke søte? :-)

12 kommentarer:

 1. Å helledussan! Sjøl om eg e litt redd saua, så må lam være nåkka av det søteste som finnes - spesielt når dem sprette av livsglede! <3

  SvarSlett
  Svar
  1. ja ikke sant! dem e rett og slett bedårende :) du får se dem når du kommer!!!

   Slett
 2. ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ så søte små lam!!!!!!! Camille sitt favoritt dyr i hele verden. hehehe men så er hun bare 1 1/2 år. Fine bilder! Hilsen Siv og Camille

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja de er veldig søte:) Enig med Camille der;)

   Slett
 3. Hei Onkel dag og Marianne! Ser at dere har det gøy. Jeg har nettopp lest om lammene og vil gjerne se dem. Håper jeg får se dere snart. Gleder meg til det kommer mere på bloggen! Det var gøy å lese. Hilsen Jonathan

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bare å komme å se på dem:) De er veldig fine nå, men vokser jo fort da. Den første som ble fødd for noen uker siden, før påske, er allerede blitt ganske stor.

   Vi snakkes

   Slett
 4. Heia!
  Da jeg bodde på landet i Spania hadde vi geiter rundt oss. Lammene deres var også utrolig søte...
  Heretter er det vel ikke tillatt å nevne "får-i-kål"?....
  Hilsen fra varme Gran Canaria
  Unni

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Unni!! Lammene er jo ikke våre da, men koselig å ha de her uansett. Geiter ja, artige skapninger! Hvor på landet bodde dere?

   Slett
  2. Vi bodde opp fra kysten fra Fuengirola, Alhaurin el Grande var nærmeste landsby. Dalen hadde en elv, så bøndene hadde tilgang på vann og det er gull verdt sørpå vet du. Det så ut som Paradis! Bøndene drev jorda og dro hjem om kvelden, så da var vi alene i dalen. Gjeitene tilhørte bøndene. Vi hadde 2 ridehester, 1 esel Daisy og 4 hunder. Jeg hadde 30 høns, kalkuner etc og jeg drev kaninoppdrett med naboen. Artige 2 år for ei storbyjente fra asfalt-Oslo!

   Slett
  3. hørtes helt hærlig ut! mon tro hvor man finner et småbruk i spania? hadde vært flott.

   Slett
 5. flott artikkikkel , fant det jeg lette etter.

  SvarSlett
 6. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett

For å legge igjen en hilsen til oss: velg "anonym" under "kommenter som", dersom du ikke har en profil du ønsker å bruke. Takk for titten, velkommen igjen! :) Hilsen Dag og Marianne