onsdag 3. april 2013

En øy full av historie -Del 1

Vi synes det er litt spennende å finne ut av historien til denne øya som vi bor på. Huset er fullt av ting, bilder og redskaper som forteller oss noe om hvordan de levde og hadde det her ute.

Vi har blitt fortalt mye av Pål J. Gåsøy, som er etterkommer av familien som først bosatte seg på øya, av Kari Holter som eier huset vi leier, og vi har lest mye i boka "Sandøy i Romsdal, Bygdesamfunnet" skrevet av Edvard Os (1961).
På Gåsøya står det i dag tre hus; det vi bor i, hytta til Pål J. Gåsøy og midt på øya et stort gårdshus som er en viktig del av øyas historie. Vi skal starte med å fortelle om de aller første folkene som kom til øya.


Det var altså en kar ved navn Paal Knutsson Gaasø (Han tok navnet Gaasø etter at han flyttet hit)
Han ble født rundt 1819 på Sandøy hvor han vokste opp.

Historien er litt uklar om omstendighetene rundt avtalen, men han fikk ihvertfall byttet bruket sitt på Sandøy mot rettighetene til hele Gåsøya. I 1858 flyttet han ut til Gåsøya med familien sin. Gåsøya lå da brakk og var ubebodd. Paal Gaasø ryddet et gårdsbruk midt på øya.


Gammelt bilde fra tunet på Gåsøya (usikker på årstall), Vi ser restene av gårdshuset til venstre. Huset helt til høyre ble satt opp på et senere tidspunkt. I bakgrunnen ser vi Finnøya.

Gåsøy lå på den tida under Aukra kommune.
Folket på Sandøy og naboøyane var misfornøyd med å være en del av Aukra. De hadde kun tre av ni representanter i kommunestyret i Aukra, og en representant i formannskapet. De måtte ro langt av gårde for å komme på møtene som ofte ble holdt på Aukra to- tre mil unna.
Ifølge historien rodde de gjerne ilag. De endte ofte opp værfaste og måtte tilbringe opp til en uke i strekk på Aukra eller andre øyer mens de ventet på godvær. Fiskerlagene deres måtte vente på å dra ut til de kom tilbake og gikk dermed glipp av fangst.

Dette førte til økende frustrasjon blant øybeboerne som bestemte seg for å søke om selvstyre i 1861. Flere søknader og purringer ble sendt i de påfølgende årene men det var ikke svar å få. De bestemte seg så for å sende ut en representant i 1866 til å dra på audiens hos unionskongen i Stockholm som på den tiden var Kong Karl XV.
Oppdraget falt på Gaasø som var regnet som best skikket. Han brukte fem uker på reisen, men fikk lagt sin sak fram for kongen i Stockholm, som skal ha blitt så imponert at han innvilget det på stedet. Dermed var Sandøy kommune opprettet gjeldende fra 01.01.1867 med brev fra Kongen, og med Gaasø som første ordfører!

Folk fra naboøyene hadde rodd over til Gåsøya for å hjelpe til med gårdsdriften mens Gaasø var borte. Gården var en av de største gårdene i kommunen, og folk fra naboøyene kom over for å kjøpe egg og melk. Vi har fått høre at det var stor velstand på gården, og de fikk tilogmed fraktet en bil over til øya. Det blir fortalt at det kun fantes to eksemplarer av denne typen bil, Kongen hadde den andre!

Restene av bilen idag.

Idag er det bare dette huset som står igjen etter gården til familien Gaasø-Paul. "Dagens" Pål Gåsøy har begynt på restaurering av huset.

Fram til neste del av historieinnlegg skal vi drive litt research om huset vi bor i!


3 kommentarer:

  1. Hei! Kjekt å se at dere koser dere! Flott med litt historikk! klem fra Siv og gjengen i Bergen!

    SvarSlett
  2. Ja det er greit å vite litt om plassen du bor på!!:) Det gir jo et litt annet perspektiv også!

    SvarSlett
  3. Hei, En liten rettelse på teksten under det gamle bildet av tunet: Bakgrunnen er Finnøya, ikke Sandøya :-)
    Kari

    SvarSlett

For å legge igjen en hilsen til oss: velg "anonym" under "kommenter som", dersom du ikke har en profil du ønsker å bruke. Takk for titten, velkommen igjen! :) Hilsen Dag og Marianne