mandag 1. juli 2013

Road trip til vestlandets fjord og fjell

Siden vi kom til øya i januar har vi kun vært på korte dagsturer, og da stort sett med målsetting om å få gjort unna diverse innkjøp. Stresset fra butikk til butikk. Lite kos.
Vi har lenge hatt lyst å ta en overnattingstur, men har blitt forhindret av forskjellige årsaker. Bla. har vi vært skeptiske til å la hønene være hjemme alene, spesielt kyllingene. Men forrige uke bestemte hønemor seg for at kyllingene var store nok til å klare seg selv, og sluttet å passe på dem. Da var det nok på tide at også hønemor nr.2 (Marianne) innså at kyllingene faktisk har blitt ganske store ;-)  De bor nå alene i eget bur og klarer seg helt fint!
Med to av norges mest besøkte turistattraksjoner innen rimelig kort rekkevidde var valget av turmål ganske enkelt, Geirangerfjorden og Trollstigen måtte det bli!  
Vi fylte opp matautomater og ordnet med ekstra vannbeholder til hønene, pakket snippsekken og avgårde bar det!
Camping i Geirangerfjorden
Vel framme i Geirangerfjorden på onsdag kveld campet vi i telt. Nærmeste nabo var en rimelig høylytt foss og i tillegg dryppet regnet på telttaket, så mye søvn ble det ikke. 
Navnet Geiranger kommer antakelig av norrønt geirr (spyd) og angr som betyr fjord. I 2005 ble Geiranger- og Nærøyfjorden innlemmet i UNESCOs verdensarvliste og i 2006 kåret de amerikanske magasinet National Geographics disse to landskapsområdene til de best bevarte blant alle UNESCOs verdensarvsteder.

Det er omtrent 240 fastboende i Geiranger og de fleste er engasjert i turistnæringen. Bygda er omgitt av bratte fjell på hver side av fjorden, noe som altså har gjort stedet til et av landets mest besøkte turistmål med over 700 000 besøkende hvert år. Mange kommer med bil over Geirangervegen og Ørnevegen slik som vi gjorde. Fra Ørnevegen er det en fantastisk utsikt! Geiranger har årlig besøk av 150-200 cruiseskip, noe som gjør den lille bygda til en av de største norske cruisehavnene.
Torsdag morgen karret vi oss ut av teltet, og mens vi inntok morgenkaffen tittet sola fram mellom skyene, og vakre Geiranger ble enda vakrere. Vi tok turen opp på utkikkspunktet Dalsnibba som er hele 1500 meter over havet. God utsikt kan man si!

Cowboymat på boks! Lettvint og ikke særlig godt.
Fra Geiranger kjørte vi først til Trollstigen og deretter Trollveggen i nydelig sommervær, før vi tilslutt endte opp i Isfjorden der vi fant en liten campingplass. Etter mat og drikke sloknet vi rimelig fort. Mange inntrykk og opplevelser å fordøye for to øyboere. Fredags morgen våknet vi til atter en fin sommerdag. Vi kjørte en rundtur i Isfjorden for å kikke oss rundt. Dalen er utrolig frodig og grønn. Dags forfedre på Kavli- siden har sin opprinnelse fra en gård herfra. Siste stopp i Molde (der Dag ble skamklipt at en frisør med dårlig tid) før vi satte kursen hjem til kyllingene, som heldigvis hadde det bra, og var glade for å se oss :) Nå vet vi at vi kan reise bort et par dager uten problem, det er mange steder vi har lyst å se! Neste tur: Atlanterhavsvegen! 
Ha en strålende uke!
Første glimt av Geirangerfjorden
Geirangerfjorden med De Syv søstre-fossen
Utsikt fra dalen
Utsikt fra Dalsnibba
De 1500 høydemeterne på snirklete vei kjørte bilmotoren varm...
På vei ned fra Dalsnibba stoppet vi ved et vann og lot hundene få kjøle seg litt på en snøflekk
På vei til Trollstigen stoppet vi ved Gudbrandsjuvet
Her ble vi sittende å nyte sola en stund

Trollstigen er et veistykke som går i sikksakk fra Isterdalen opp til Stigrøra. Veien omringes av majestetiske fjell som bærer navn som Kongen, Dronningen og Bispen. Veien er en del av Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen . Til høyre ser du Stigfossen, 320 m høyt fall.

GPS'en viser hvorfor svingene kalles "hårnålesvinger". Ikke mindre enn 11 sådan.
Fra utkikkspunktet på Trollstigen






onsdag 19. juni 2013

Så ble det (litt) sommer!

Lenge siden sist! Vi har ikke vært så flinke til å oppdatere bloggen i det siste. Det fine sommerværet nordpå har endelig funnet veien hit også, ikke de store temperaturene men med mange fine soldager.

Kyllingene vokser i rasende fart. De er fire uker gamle og har fått en god del fjær. Hønemor tar de med ut hver dag så lenge det er fint vær, og de graver i jorda etter insekter og meitemark. Vi tror det er tre haner og fire høner. De andre hønene koser seg også ute i sola og synes det er artig med familieforøkelsen!

På øya er det mange flere fjærkledte 
skapninger.  Dag er en ivrig fotograf og har tatt mange fine bilder. Her er noen av dem.

Det gror godt i grønnsakshagen og i drivhuset.Vi har høstet første smaksprøve! Søte små reddiker.  Spennende å følge med fra dag til dag.                                                                 Ellers har vi store og små prosjekter på gang; vi prøver oss på ysting og klippfisklaging. Vi planlegger å få laget en uteplass/grillplass og holder på med diverse småpjusk som skal være på plass til vi åpner "Gåsøy bed and breakfast" i juli, når vi får masse besøk av familie og venner! Gleder oss til litt liv og røre på øya!

Grillplass under planlegging. Bordet er laget av en gammel arbeidsbenk og to gamle tønner.





onsdag 29. mai 2013

Saft i solnedgang -oppskrift på saft av granskudd

Nå har vi hatt noen flotte dager her ute på øya. I helga hadde vi besøk av Monica som vi jobbet med i Spania. Hun hadde med seg spansk sjokolade og sangria! Hurra! Chulo syntes det var stas å ha besøk av "tante Monica" som pleide å være hundepasseren hans i Spania.  Kjempetrivelig helg!!!

 Kyllingene har det bare bra, de vokser som bare det og er aktive dagen lang. Det ble syv kyllinger til slutt, noe vi er veldig fornøyde med. De eldste er en uke gammel i dag tirsdag, den siste ble klekket fredagen. Skal legge ut flere bilder etterhvert. 

I dag har det vært skikkelig varmt og deilig vær, vi har jobbet mye ute i grønnsakshagen. På øya står det svære sikkagrantrær som vi har sett i disse dager springer små grønne skudd. Nå i kveld har vi prøvd å lage saft av disse granskuddene, akkompagnert av en vakker solnedgang i kjøkkenvinduet. Saften smakte kjempegodt og friskt! Gleder oss til å nyte et kaldt glass i morgen etter "arbeidsøkta". Her er oppskrifta:



Plukk ca. en liter granskudd. Pass på å ikke få med gammel gran, dette gir såpesmak...

Skyll og sil granskuddene. Fyll tre liter vann i en gryte, og ha i granskuddene. Kok opp og la koke i 15 minutter.

Sil saften og ta bort granskuddene. Ha saften tilbake i gryta sammen med saften av to sitroner, ca. to dl. saft, og ca. 350 gram sukker. Vi brukte brunt sukker, men vanlig går helt fint.

Kok opp blandingen til sukkeret er oppløst.

Ha saften over i rene flasker og avkjøl. Saften oppbevares kaldt og holder seg i ca.14 dager.

Blandes ut som vanlig saft i vann. Gjerne med en skive sitron og isbiter :-)

God natt fra Gåsøy!

tirsdag 21. mai 2013

Klukk klukk- familieforøkelse pågår!

Klukkhøna Fia


Hanefar Bruce
For ganske nøyaktig 21 dager siden la vår fine lille klukkhøne Fia seg for å ruge på 8 egg. Betegnelsen "klukkhøne" kommer fra lyden høna lager når hun har bestemt seg for å ruge fram kyllinger. Det er en veldig bestemt og høylytt klukkelyd, som man ikke ellers hører hos høner.

Oppførselen til høna endrer seg også, hun blir gjerne litt mer aggresiv og "blåser seg opp". Noen høner samler egg, ca. 8-10 stk, før dem legger seg på eggene. Høna er ikke nøye på hvilke egg hun ligger på, hun gjør ikke forskjell på sine egne egg og de andre hønene. Men høna kan også ligge å ruge på "luft", altså ingenting. Når ei høne har lagt seg på eggene, da er det ikke enkelt å få henne til å gå av igjen. Høna tar seg kun en tur ut av reiret om dagen for å spise, drikke og gjøre fra seg.

Når man har hane i flokken kan man være ganske sikker på at alle egg som legges er befruktet. Hanen vår Bruce er en skikkelig Casanova, han koser seg med damene sine hele dagen. Mens Fia har ligget inne og ruget fram avkommene hans, har han sjøl vært ute i sola med resten av haremet sitt!

Hanefar koser seg med et knippe høner i sandbadet

Stand-in høna Frilla

For å vite om eggene høna ligger på er befruktet, og under utvikling, kan man lyse eggene. Det gjør man enkelt ved å bruke en led-lommelykt og lyse på ene enden av egget. Dersom egget er befruktet kan man se et edderkoppliknende spindelvev.
Vi har lyst eggene ca en gang i uka for å følge med på utviklingen.
Fia har vært litt av og på på rugingen, noe som  kanskje kommer av at hun sannsynligvis har dårlig/svekket syn, slik at hun rett og slett ikke har funnet tilbake til eggene.
To dager før klekkedato fant hun plutselig ut at nok var nok. Da ville hun ikke lenger ligge på eggene, men...

...HELDIGVIS hadde ei av de andre hønene nettopp blitt klukk, og var veldig villig til å overta. Frilla la seg til ruginga, og et døgn senere hørte vi tydelig at det pep.
Da flyttet hun inn i stua vår i Chulos hundebur. Og så var det bare å sette i gang med ventinga!                                                      
To-og firbeinte camper på stuegulvet

Her er kyllingen på vei ut
Etter en laaaang natt, så i åttetiden i dagmorgens den aller første kyllingen vår dagens lys! Kyllingen har en liten "tann" som den bruker for å kakke hull på eggeskallet med. Den kan bruke ganske lang tid, og det er kjempeviktig å styre seg for å hjelpe til. Denne "utbryter" prosessen er viktig i den videre utvikling til kyllingen. 
Splitter ny i verden!
Vanligvis skjer klekkingen trygt under mors varme, men den første krabaten bestemte seg for å vise oss hvordan ting gjøres i "friluft". Vi fikk overvære selve utklekkingen, men deretter var den rask til å krype i mors favn. Frilla gjør som naturen har lært henne, hun er selve definisjonen av "hønemor", vi skjønner godt hvordan uttrykket oppsto!                                                                                                  Hønemor kan ligge opp til tre døgn mens klekkinga foregår, men vanligvis ett døgn. Kyllingene er utstyrt med en "nistepakke" (plommesekken) slik at de kan overleve disse dagene mens høna venter på at alle eggene skal klekke.                                                              Deretter tar hønemor med seg ungeflokken for å vise hvor mat og vann finnes, hun knuser maten i mindre biter dersom det er nødvendig.                       I skrivende stund har (som vi har sett) 5 nydelige dunballer kommet til verden. Det er et privilegium å kunne være tilstede, og ha tid til å overvære dette lille mirakelet.
Nå gjenstår det å se om alle åtte eggene klekkes!



Godt å ha ei go mor å varme seg under


fredag 17. mai 2013

Hipp hipp hurra!!!






17.mai på Gåsøy feires i fint vær med flaggheising og en god frokost. Rømmegrøt og spekemat til lunsj, varmrøkt ørret og ostekake til middag. Kanskje blir det 17.maitog med høner, hunder og sauer?

Men helt fri kan vi ikke ta, blir nok en liten økt i grønnsakshagen.

Ha en strålende 17.mai!