onsdag 30. oktober 2013

Snipp snapp snute, øyeventyret er ute...


En vakker sommerfugl i det eviggrønne treet utfor stuevinduet
Som noen av dere allerede vet har vi pakket sammen og reist fra øya. Året (10mnd) på Gåsøya har vært utrolig, her oppsummerer vi kort noen av opplevelsene våre.
Vi solgte det meste av eiendeler, sa opp jobb og leilighet og kjørte avsted fra Tromsø. 9 januar gikk vi av ferga på Finnøy. I gråvær og yr fikk vi vårt første glimt av Gåsøya. Dere skal tro det var mange tanker som surret rundt i topplokkene våre! Skulle vi virkelig gjøre dette? Vi ble enige om å prøve,- vi kunne jo alltids angre oss og flytte igjen. 


Nyankommede høner
 Vi bestemte oss tidlig for å dyrke grønnsaker og skaffe oss høner. Målet var å være mest mulig
selvberget. Januar gikk til å gjøre i stand hønsehuset, med arbeidsdager fra morgen til kveld. Vi brukte mye tid og energi på konstruksjon og bygging, ingen av oss er spesielt snekkerkyndige... I tillegg var det en stor test i samarbeidsevne! Hønene ankom en februardag. Det var utrolig spennende å få de i hus, og dagene fløy avgårde.  De er morsomme dyr som hver har sin egen personlighet og karakter. Det var mye underholdning og selskap i de. De første eggene kom i påsken og etter dette var vi selvforsynt med egg og fikk også kyllinger. På det meste hadde vi 15 totalt. Hønene måtte vi selge da vi begynte å lete etter jobb rundt i landet. De fleste har flyttet til Aukra til en barnefamilie, og noen fikk nytt hjem på Orten

Vi drev fram gigantagurker!
Av grønnsaker dyrket vi alt fra poteter, gulrot, salat, løk, squash med mer utendørs og chili, cherrytomat og agurk i drivhuset. Vi ville prøve å dyrke litt av alt for å se hva som ga best resultat. Her hadde vi også lite erfaring fra før så det ble litt prøving og feiling, men i det store og hele ble vi fornøyd med det vi kunne høste til slutt! Det var mye arbeid med å gjøre klar bedene siden det ikke hadde blitt dyrket noe der på en stund så da var det ekstra gøy med det som ga resultat. Dette er erfaring som gav oss mersmak, så vi kommer absolutt til å fortsette med grønnsaksdyrking. 

Gulrøtter, bondebønner, sukkererter og løk
Maineper og reddiker
Det var en veldig kald vinter og dette merket vi godt på Gåsøy. Huset var ikke isolert i alle veggene
, og vi hadde perioder hvor det ikke var mer enn rundt 12-13 grader inne huset. Vi måtte gå med ullundertøy og ullgenser (både ute og inne) til ut april.. Vannet frøs også og  vi hadde lange perioder der vi var uten vann. Vi måtte hente vann i dunker fra Finnøya eller Sandøya. Denne opplevelsen gav oss stor innsikt i hvor dyrebart vannet er, og hvor heldige vi faktisk er som har rent innlagt vann i husene våre. Det var uvant å ikke kunne dusje hver dag, og ikke ha "luksusbad"... Dusjen var i kjelleren, i samme rom som fryseboksen. Toalett hadde vi oppe,  ikke vannklosett men en snurredo. Denne måtte tømmes hver andre måned ca.... Ikke noe vi gledet oss til, akkurat... ;-)

Noe av de fineste opplevelsene/erfaringene vi sitter igjen med er nærheten til natur,vær og vind. For selvom øya ikke er stor, rommer den mye av dette. Man blir kanskje flinkere til å se de små nyansene, vi oppdaget noe nytt hver gang vi tok turen rudt øya. Vi ble ekstremt opptatte av været, mye pga. at det ikke finnes en skikkelig kai på øya, og dermed lå båten litt utsatt til i nordavind. Vi var heldige og hadde ikke så mye sterk vind, men et par søvnløse netter ble det.

Villsauflokken
Det går en flokk villsau på øya som vi ble godt kjent med, de kom etterhvert springende når vi ropte på dem. Vi er begge glade i fugler, og da er det en utrolig opplevelse å få havørnen så tett innpå. Vi har opplevelser der ørna har sittet i trærne rundt huset og kikket på oss. Også alle sjøfuglene som tjuvjoen, skarven, ærfuglene og  flere, og ikke minst gåsa som hekker i hopetall på gåsøy var det kjekt å få oppleve! Vi såg også spekkhogger, nise og kobbe. Det å kunne følge med på livssyklusen i naturen var veldig spesielt. Vi fikk overvære villsaulamming på nært hold, og gåsunger som lærte seg å svømme. Vi fikk fisket alt fra knurr til sei, lyr, makrell og torsk. Mest var det av torsk og den største målte vi til 10 kilo som vi fikk på svenskepilk/jukse. Krabbe fikkk vi også mye av. Vi måtte lære oss å utnytte det som fantes rundt oss i naturen, feks laget vi saft og sirup av gran, og tørket tang og brennesler som vi brukte i maten. En periode var vi rimelig lei av å spise torsk, da hadde vi prøvd alle mulige varianter...

Storm på Gåsøya
Vi følte oss sjelden ensom, vi hadde jo hverandre, to hunder og hønene som lagde mye liv ute i hagen. I en periode var vi også fosterhjem for en katt (juli- september for dyrebeskyttelsen) som skulle omplasseres. Det var utrolig fint å se hvordan dyrene tilpasset seg hverandre når vi hadde alle fri i hagen samtidig. Hundene skjønte at de skulle la hønene være ifred og jaget heller andre fugler vekk.. Katten lærte at hundene ikke var farlige, og hundene lærte seg å holde snuten unna katten...
I stedet for ensomhet kan en kanskje snakke om ro og stillhet av en type som en ikke får i byen. Ikke noe bråk fra trafikk osv. Vi ble veldig godt kjent med hverandres gode og dårlige sider på godt og vondt, men vi kommer styrket fra det!! Når forholdet har overlevd dette året, ja da overlever det alt ;-) Men vi skal ikke legge skjul på at det var tøft i perioder!!!
Vi sitter også igjen med stor respekt for hvordan folk levde før ute i havgapet når en hadde robåt og gjerne var værfast over lang tid.


Huset sett fra stranden

 
Nå har vi altså flyttet til Rendalen i Hedmark. Innland, fjell og skog. Stor kontrast! Etter lang tids jobbsøking har Dag fått seg jobb her som flyktningekonsulent. Marianne skal jobbe som tilkallingsvikar, dra til Ghana noen måneder for å jobbe som frivillig og deretter studere.

Vi kommer helt sikkert til å savne horisonten,det åpne og vide landskapet ute i havgapet, det frister nok ikke å bo på en så liten øy som Gåsøya igjen, vi er litt for glade i fjell og skog til det.
 Men vi konkluderer definitivt med at alle kan ha godt av å bo på en "øde øy" en stund. Gi seg selv rom og ro til å tenke og la tiden gå i den farten som er naturlig.
Drømmen for oss en gang i framtida er å eie et lite økologisk småbruk på landet, med plass til å holde husdyr og dyrke litt mark, et sted hvor vi kanskje kan finne samme nærhet til naturen som på Gåsøya.
 


5 kommentarer:

 1. Det har vært utrolig artig å følge med, og ikke minst få komme på besøk! Nesten litt vemodig, men vi glede oss til fortsettelsen! Blir det ny blogg? ;-)

  SvarSlett
 2. Tøft!!!!!!!! Hilsen Frank Aasebø

  SvarSlett
 3. Stilig at dere gjord e dette :-)
  Jeg er 1/4 rendaling Dag, min farfar er drifra :-) Kos deg m elgen!!!!

  SvarSlett
 4. Hei, Bra gjennomført! ;-) Hilsen siv

  SvarSlett

For å legge igjen en hilsen til oss: velg "anonym" under "kommenter som", dersom du ikke har en profil du ønsker å bruke. Takk for titten, velkommen igjen! :) Hilsen Dag og Marianne