onsdag 13. mars 2013

Grønt (hvitt) er skjønt- Grønnsakshagen

Forleden kom kong vinter og la sin
(forhåpentligvis) siste hvite kappe over åkeren.
Vi har store planer om å være selvforsynt med grønnsaker. Vi har et passelig stort område foran huset som er planlagt som grønnsakshage. Her har Kari, eieren av huset, drevet med økologsik hagebruk tidligere. Nå har jorda ligget brakk i flere år, så det krever endel arbeid for å bearbeide jorda klar til å så i. Nå har vi ikke spesielt mye erfaring med grønnsaksdyrking  (enda en del av serien "Dag&Marianne gjør ting de ikke kan"...)Vi lærer mye av boka "Dyrk dine egne grønnsaker" av Lena Israelsson.

 På tomta står det et drivhus som orkanen dagmar herjet hardt med for noen år siden. Den mangler flerer plater. Vi har kjøpt byggplast som vi tenker å reparere hullene med, så kan vi forhåpentligvis ta det i bruk når sola begynner å varme litt.


 For noen uker siden gikk vi "bananas" på internett, dette resulterte i et par pakker i posten, med ikke mindre enn 37 forkjellige frøposer... Vi fikk:
tomat, gulrot, spinat, mainepe, ringblomst, rødbet, reddik, agurk, chili, spisskål, knutekål, mangold, dill, lavendel, sellerirot, spiselige blomster, tidlige blomster, blomsterkarse, persillerot, rosenkål, plukksalat, squash, little gem, brytsukkerert, basilikum, paprika, rabarbra, romanesco, ruccola, løk, brokkoli, blomkål, persille, gressløk, gulrot, purreløk  og koriander.......!!
Litt over evne kanskje? hehe...
De første frøene av chili og paprika er allerede forkultivert i vinduskarmen. Her ser de ut til å trives godt, og spirer mens de venter på at kong vinter skal slippe taket. 







søndag 10. mars 2013

God gammeldags oppskrift: Gomme

Noe av det fineste med å bo på Gåsøya er å ha tid til å lage mat som tar litt lang tid, og å finne fram til gode gamle oppskrifter.

Gomme er en gammel norsk oppskrift som nesten er helt utdødd. Det finns mange forskjellige oppskrifter fra ulike deler av landet. Tradisjonelt bruker man gomme på vafler og lefser. Oppe i nord  brukes gomme som pålegg på brødskiva. Vi fant oppskrifta i bladet Ren Mat.
Dette trenger du:

2 liter helmelk
2 dl kefir
1-5 ss rårørsukker
1 ts kardemomme
ca 1 ss hvetemel til jevning
(rosiner)
kanel
Sånn gjør du:
Varm melken til kokepunktet, ta kjelen av plata og tilsett kefiren. Visp blandingen litt luftig og sett kjelen tilbake på platen. La stå og putre i ca 3 timer. Melken skiller seg, sånn skal det være. Den siste timen tilsettes sukker og kardemomme. Når melka har fått en grøtaktig konsistens rører du inn litt hvetemel for å tykne og har i rosiner (Du kan sløyfe rosinene).



Avkjøl og ha i beholder, strø over kanel. Smør et tjukt lag på nybakte brød og KOOOOS DEG!


Har du en god gammel oppskrift som du vil dele med oss?


torsdag 7. mars 2013

På friertur til rosenes by...



Lillefrøkna Selma har vært på leting etter en passende frier i et par uker nå, vi holdt på å gi opp håpet på at "prince charming" skulle dukke opp... Men med veldig gode hjelpere kom vi i kontakt med Siv, som er matmor til cairn terrier/dvergpinscher-blandingen Kaizer. Etter et par telefonsamtaler ble vi enige om å arrangere en "date" for de to unge håpefulle.

Torsdag tok vi turen til Molde for å hilse på Kaizer og matmor Siv. Kaizer viste seg å være en meget kjekk liten kar på to år som vi straks likte.





Det første møtet! Kanskje ikke kjærlighet ved første blikk..?

Kaizer så ut til å synes det var stas med besøk, men Selma var nok litt sliten etter en lang biltur, og syntes det hele var litt overveldende etter 2 måneder i eksil på en øde øy.
Kaizer bruker alle flørtetriks han kan, men Selma fortsetter å gi han en kald skulder. Selv ikke et flunkende nytt kjærlighetshalsbånd ser ut til å fungere ;-)
 Men så ser vi at Selma smugkikker litt når Kaizer ser en annen vei. Hun er kanskje litt interessert likevel? 
.




 
Selma mykner litt, og vi bestemmer oss for å la henne være igjen i Molde noen dager for å se om Kaizers uimotståelige sjarme smelter hjertet hennes til slutt. Hun ser ut til å trives hos Siv, så vi vet hun er i gode hender.
Disse to hundene tror vi kan gi flotte valper. Begge har god helse,friske foreldre, er lettlærte og vennlige i gemyttet, noe som selvfølgelig er viktig å vite før man bruker dem i avl. Nå som vi bor på Gåsøya passer det bra at Selma kan bli mor, her ute har hun stor plass, stillhet og ro, og vi har masser av tid til å følge opp hundene.
Da er det bare å vente spent og se hvordan dette utvikler seg, og håpe at det oppstår søt musikk i rosenes by! :-)


lørdag 2. mars 2013

Så kom stormen..

Vi har jo hørt at det kunne være heftige værforhold her ute, men vi har vært utrolig heldige og hatt det veldig fint både i januar og februar. Så da var det vel på tide å få litt ordentlig ruskevær..I går blåste det opp til full storm.
Rista godt i husveggene, og inne på toalettet ("inne-utedo") blåser det frisk bris oppover hehe...

Etter den stormfulle natta der vi fikk heller lite søvn, måtte vi ta oss turen ut og kjenne litt på været.


 Magisk!

Vi er nede og sjekker båten


Båten surfer i bølgene.


På tur rundt øyen i vinden. Hold hatten!!
Nysgjerrig sel som synes bølger bare er gøy!


Sterk vind gir kraftfulle bilder..



onsdag 27. februar 2013

Øyfilosofering...

Vi får ofte spørsmål om vi ikke er redd for å kjede oss og å gå lei hverandre. To mennesker alene på en øde øy,i tosomheten.


Dette er noe vi snakket endel om før vi tok steget og flyttet ut på øya. Hva skal vi gjøre for å få dagene til å gå?? Hva når husveggene blir smalere og vi trør hverandre på tærne uansett hvor vi beveger oss? Når øya blir for liten, og behovet for å være alene- eller behovet for kontakt med andre mennesker dukker opp. 
Hva når vi begynner å kjede oss?!
I følge Wikipedia betegnes kjedsomhet som følgende:





"Kjedsomhet er en blanding av sinnstilstand og miljøet rundt deg. Kjedsomhet er en utvidelse fra kjedelig, og en lignende betydning er tamt.
Kjedsomhet forbindes ofte med ensformighet og omtales da som den grå hverdag. Tilpasning til slik tilværelse er avgjørende for psykisk helse siden en flukt fra slik livsførsel ofte fører til ubalanse. Flukt fra kjedsomhet foregår ofte ved reising til ukjente steder, i drømmer til en annen tid eller ved å bruke narkotika for å oppnå en midlertidig rus."

Vi bor i et samfunn der vi blir konstant underholdt og stimulert av medier rundt oss, og det er forventet at en ikke skal ha tid til å kjede seg. Tidsplanleggern skal være full, og det er status å ha tusen ting på gang samtidig. Ungene våre læres opp til at det skal være slik. Alt skal gå fort, maten skal lages og spises raskt. Internett skal gå fortest mulig, og vi må ha tilgang hele tiden, og alltid være tilgjengelig. Vi må komme oss fortest mulig fra A til B, vi har ikke tid å tenke. Vi er jo med på å skape denne måten å leve på, likevel klages det over tidsklemma, .
Etter en og en halv måned på øya har vi hatt tid til å kjede oss.Vi har oppdaget både gode og dårlige sider ved hverandre, og vi har nok tenkt på hvordan dette skal gå. Heldigvis lærer vi oss også at vi må samarbeide, prate sammen og løse konfliktene. Prøve å se ting fra hverandres perspektiv. Vi har måttet sette oss ned sammen, og være kreative for å få ting til å fungere. Vi har kjent på å være bare oss to.
En britisk studie viser at kjedsomhet skaper kreativitet. Hvis en sammenligner med andre samfunn som for eksempel i buddhistiske kan  en se at "kjedsomhet" til og med omfavnes som et steg på veien til opplysthet. Det handler om å løsrive seg fra alt "bråket" og impulsene som trekker deg i ulike retninger gjennom media, forventninger, med mer og fokusere på å være til stede her og nå. Ikke hele tiden tenke på hva en skal gjøre ikveld morgen osv. Når du fisker så fisker du og tenker ikke på andre ting, når du støvsuger er du tilstede og fokuserer på støvsugingen og lignende. 
Dette er ikke på noen måte ment som kritikk rettet mot noen-
Dette er bare en liten oppfordring til å sette seg ned, avogtil, ta seg tid til å gjøre INGENTING! Vi har alle godt av å kjede oss, og gi kroppen og
sinnet stillhet og tid til å hente seg inn :-)