lørdag 27. juli 2013

Fjæreknekkis- oppskrift på supersunne knekkebrød

Vi har siden vi kom ut på øya i januar fundert på hvordan vi kan utnytte fjæra og de ressursene som finnes der. Ja, vi snakker om tang og tare!
Før i tida ble jo  tang og tare brukt mye bla. til dyrefor, gjødsel og som supplement i kosten. I andre deler av verden er tang og tare en helt vanlig og viktig del av kostholdet. Sushi for eksempel, makirullene er jo ofte rullet inn i tang.
Tidligere i år sanket vi forskjellig tang og taretyper og tørket de i ovnen for å spise som snacks. Det var et litt blandet resultat, men noe smakte faktisk ganske godt. Her om dagen fant vi inspirasjon til å lage knekkebrød med tang. De ble utrooolig gode og må jo være supersunne! Så spring ut i fjæra og plukk tang! ;-) På denne nettsiden kan man lese mer om bruk av tang og tare.
Her er oppskrifta på fjæreknekkis:

Fjæreknekkis (to stekebrett)

ca 1.dl Blæretang (forvellet)
1 dl havregryn
1 dl sesamfrø/hirsefrø
1 dl linfrø
1 dl gresskarkjerner (kan sløyfes)
1 dl solsikkekjerner
3 dl rugmel
1 ts salt
1 ts bakepulver
1 dl rapsolje eller annen olje uten mye smak
2 dl vann
Sett ovnen på 170 grader varmluft. Klipp de ytterste skuddene av frisk blæretang (tangen som har små blærer som sitter to og to sammen) Kok opp lettsaltet vann og legg i tangen. Kok ca.ett minutt til tangen skifter farge fra brun til lysegrønn. Skyll i kaldt vann og grovhakk. Bland alle ingrediensene sammen til en tjukk "grøt". Finn fram to stekebrett og bakepapir. Del grøtblandinga på to bakepapir. Legg gjerne et bakepapir oppå slik at det blir lettere å kjevle ut deigen. Skjær rutemønster med slikkepott eller pizzarulle. Knekkebrødet skal stå i ovnen ca 30 minutter, men følg litt med så de ikke brenner seg. Åpne ovnsdøra noen ganger for å slippe ut damp. Etter 30 min ta ut stekebrettene og sett varmen ned til 100 grader uten varmluft. Del i biter og sett bitene på rist tilbake i ovnen til de blir sprø, kan variere litt på tida så følg med! Avkjøl og spis :)

1 kommentar:

  1. Hei...dere er jamen meg oppfinnsomme! Ja det er sikkert godt med hjemmelagt knekkebrød! Burde vel prøve det selv men nå får vi besøk i 2,5 uke så det blir ikke forløpig!Masse hilsen fra oss i Sandeid

    SvarSlett

For å legge igjen en hilsen til oss: velg "anonym" under "kommenter som", dersom du ikke har en profil du ønsker å bruke. Takk for titten, velkommen igjen! :) Hilsen Dag og Marianne