fredag 17. mai 2013

Hipp hipp hurra!!!






17.mai på Gåsøy feires i fint vær med flaggheising og en god frokost. Rømmegrøt og spekemat til lunsj, varmrøkt ørret og ostekake til middag. Kanskje blir det 17.maitog med høner, hunder og sauer?

Men helt fri kan vi ikke ta, blir nok en liten økt i grønnsakshagen.

Ha en strålende 17.mai! 

tirsdag 14. mai 2013

Jord under neglene og støl i kroppen- Grønnsakshagen!

Her er potetåkeren

Nå har vi gravd og styrt ute i flere dager for å få i stand
grønnsakshagen. Jorda har stått brakk i mange år, så det var litt av en oppgave (kanskje derfor vi har ventet i det lengste med å starte...?). Vi har spadd opp torva og fjernet øverste laget, for så å smuldre jorda i bedet.  Vi har også kalket og gjødslet.
Det var såpass fuktig i jorden at vi ikke kunne bruke jordfresen vi har stående.

Ph-verdien i jorda har mye å si for trivsel og vekst til plantene, vanligvis er det ikke nødvendig å kalke, men jordsmonnet her på øya har veldig lav Ph. Dette fikk vi bekreftet ved å gjøre en enkel jordtest. Man har to skåler, ene med vann og eddik og den andre med vann og bakepulver. Så har man en jordprøve i hver skål, og dersom en får reaksjon (bobler) i bakepulverblandingen betyr det at jorda er sur og trenger kalking.
.



Ferdig "renovert" med byggplast!
  Hmm hvordan var det her...

Vi har reparert drivhuset (endelig). Det manglet flere plater i drivhuset etter orkanen dagmar i 2011. Nye plater koster veldig mye og måtte spesialbestilles, så vi kjøpte i stedet en rull byggplast. Vi har klipt til plasten og festet med klips og tape.

Inne i drivhuset skal vi prøve å få til tomater, agurk, paprika og chilipepper. Vi har forkultivert alt inne på badet før vi flyttet det ut i drihuset.
Her gror det blomkål, brokkoli, romanesco og salat











 På fredag 10. mai tok vi oss en tur med urtigbåten til Ålesund for å få et lite avbrekk fra jobbinga, og som en liten feiring av at vi har bodd fire måneder på Gåsøya.

Det var første gangen vi reiste på "kosetur" uten å ha annet mål enn selve turen. (Vi prøvde oss med tur til Ålesund torsdag 9. mai. Vi stod på kaien og lurte på hvor i all verden hurtigbåten ble av, men det viste seg jo å være helligdag... Det er ikke alltid så lett å følge med på sånt!)
Det tar faktisk bare litt over en time med hurtigbåten til Ålesund, så vi kommer nok helt sikker til å ta oss flere turer til denne vakre jugendebyen.
I Ålesund handlet vi inn ost og vin og hadde en liten 4 måndeders-feiring på kvelden! Tida går fort, og før vi vet ordet av det har høsten kommet, og vi må begynne å tenke på veien videre...

Mye godt! Spesielt den oransje osten til høyre fra "Den blinde ku" med smak av bukkehorn. Nå er vi inspirert til å lage vår egen ost og har bestilt osteløype fra Danmark.

Vi har alltid tid til litt sauekos!
Nå kom sola fram, så da må vi komme oss ut og ta fatt på dagens arbeidsøkt. I dag skal potetene i jorda! 
Ha en fin dag!





    

mandag 6. mai 2013

Den majestetiske havørna- Kongen av Gåsøy!

To forblåste havørner på Gåsøyholmen.. Kvaløya fyr bak.

Når en bor så langt ut i havet er havørnen et av dyrene man blir godt kjent med!
De første dagene her ute satt havørna i tretoppene utenfor huset. Vi var spente på hvordan det skulle gå med lille Selma, men det tok ikke lang tid før de fant ut at det ble for mye ståk rundt huset,og søkte mot andre områder. Heldigvis kan vi fremdeles se dem sveve rundt på øya, vi har lært å sette pris på det mektige skuet. I dette innlegget kan dere se noen av bildene vi har vært så heldige å ta av Ørnulf(ene), og litt generell bakgrunnsinfo om havørna fra Aschehougs fuglebok 2012 og wikipedia!


På 1960 tallet var havørnen iferd med å bli helt utryddet på grunn av jakt og miljøgifter, så den ble totalfredet fra 1968. Da var det bare noen få havørn igjen i Salten området i Nordland som reddet den norske bestanden, og som senere har spredd seg til resten av landet og Skandinavia. Den samme bestanden har senere også blitt satt ut på de britiske øyer. Det hadde jo vært utrolig synd om en så vakker og majestetisk fugl hadde forsvunnet fra vår fauna.      

Havørnen kan bli opptil 50 år gammel selv om det er sjelden den får leve så lenge. Voksen havørn har lyst hode, gult nebb og hvit stjert (Fra 6- 7årsalderen) som denne som var innom Gåsøya titt og ofte i mars/april.
Denne virket å ha problemer med den ene foten. Den var lenge et fast innslag på øyen her, men forsvant plutselig. Vi meldte fra til viltnemda om skaden den hadde.


Yngre havørn er mørkere enn de voksne. Denne var innom en tur igår.

Her er det bare å passe seg... To unge havørn i full lek over Gåsøya.

På det meste har vi sett 7 havørn på øya samtidig.   
Unge havørn er ofte mer sosiale enn voksne og opererer ofte i flokk. Mens eldre havørn er mer stedbundne, hekker på samme plass år etter år og holder seg til samme partner. Minner kanskje litt om oss mennesker i oppførsel;)




lørdag 4. mai 2013

Lag din egen yoghurt!

Som vi har skrevet tidligere har det vært mye dårlig vær. Med storm ute måtte vi pent holde oss innendørs. Kjedelig! Hva skal man finne på...
Det stod en halvtom yoghurtboks i kjøleskapet som hadde sett sine bedre dager, men som kanskje kunne brukes til noe? Dermed gjorde vi et forsøk på lage vår egen yoghurt. Resultatet ble så bra at vi har lyst å dele oppskriften med med dere!

Du trenger:
  • 1 liter helmelk (vi brukte melkepulver)
  • 1 dl yoghurt (naturell)
  • termometer
  • kjele
  • tomme syltetøyglass o.l som du har kokt rene.
Ha melka i kjelen og varm opp til 85 grader, hold 85 grader i ca.10 minutter. Rør av og til for å unngå snerk.
Kjøl melken ned til 40 grader og rør yoghurten godt inn. Hell blandingen over i glassene og sett glassene på et lunt sted, gjerne inntullet i et pledd o.l. La stå til yoghurten har fått riktig konsistens 12-24 timer. And that's it! Neste gang tar du vare på 1 dl av yoghurten for å lage en ny ladning.
Vi hadde en delt vaniljestang stående i det ene glasset for å få vaniljesmak


God lørdag :-)




onsdag 1. mai 2013

Den som venter på noe godt, venter ei forgjeves!


Så kom mai. Ikke mild og skjønn som den burde, men med storm og ruskevær. Vårens ankomst ser ut til atter å være forsinket, og prosjektene utendørs må stå på vent.

Idag blåste det opp til liten storm og det skal forsette ut morgendagen.
 
Det er nok sant det som sies, at tiden går saktere for den som venter.  Det har blitt mange dager innedørs i april, og til tider har vi nesten måttet sjekke om klokka har stoppet!
For å ikke bli helt tullerusk prøver vi å sysle med små og store prosjekter ute på finværsdagene og innendørs når d rusker ute;
  • lage bacon! Etter tips og oppskrift fra Mariannes onkel Hermod i Kåfjord. Hvem skulle tro det var SÅ enkelt. Takk! 
Hjemmelaget bacon kan ikke måle seg med butikkjøpt nei!
  • hatt første overnattingsgjest, Monica, som vi ble kjent med når vi bodde i Spania. Koselig!! Vi hadde en skikkelig trivelig helg, med god mat og drikke, inkludert en hjemmelaget bringebærsnaps som Monica egenhendig hadde laget. Hanen som vi slaktet for en måned siden fikk komme til sin rett i en "coq au vin" på lørdagskvelden.
  • Dag har sagd ned et stort tre som sto skjevt, den får vi masse god ved av. Noe som passer bra da vedkjelleren begynner å bli skranten.
  • forkultivert agurk, løk, rabarbra,purreløk og sellerirot på badet. Flere sorter må i jorda snart. Poteten står til groing, håper vi får den i jorda før 17.mai!
  • begynt prosjekt klippfisk av en enorm torsk vi fisket.
  • laget syltetøy, marmelade og kaker... Blant annet eplekake av gåsegg. Smakte godt!
  • Dag spikker på trekopper. Han har plaster på alle fingre og stua er full av treflis.
  • Marianne sloss med heklepinnen, de blir visst ikke venner med det første.
  • fått en klukkhøne! Det vil si en høne som har lyst å ruge fram kyllinger. Så rundt 17.mai kan det se ut som vi får "familieforøkelse". Spennende!
  • diskutert litt rundt hva vi skal gjøre etter Gåsøya. Forslag?!
I tillegg vi har hatt en trasig opplevelse, vi har hatt besøk av ubudne gjester i båten. På natten hadde noen tatt seg inn i båten, løsnet fortøyninga, ødelagt ryggen på en av stolene, lukket lensekrana og tilsynelatende prøvd å ta seg en tur med båten.  En ekkel og merkelig opplevelse, som vi håper blir den siste av det slaget.


Gåsa kom i Mars, har bosatt hele øya og skaper liv og leven. 
Dette skjæreste paret satt utenfor vinduet her en dag.. De venter nok på våren de og;)


Her en dag prøvde hønene å stikke av med tyggebeinet til Chulo!

Det var mange mot en, men han fiksa det til slutt med et lite bjeff..

Håper dere alle har hatt en fin 1. Mai!! 
Kordan var været der du bor?
Hilsen oss fra Gåsøya